Hvad, hvorfor og hvordan - refleksionsøvelse (22.01.19)

SAMFUND OG DANNELSE


 - Digital dannelse i EUD - 






Praktisk niveau samt etisk niveau

Når man taler om digital dannelse på et praktisk niveau, er det måske i virkeligheden literacy-begrebet, som man lægger vægt på. Altså, kompetanceniveauet. Det kunne være elevernes evne til at læse, forstå og kommunikere på diverse digitale platforme.
Her er der en del at hente, når man underviser i et sprogfag. Der findes en masse redskaber online, som kan afhjælpe elever, der skal tilegne sig et fremmed sprog. Der er med andre ord flere muligheder for at give eleverne nogenlunde ens forudsætninger.


Man kan også tale om digital dannelse på et etisk niveau, hvor man tager højde for Bildungs-begrebet, om et livslangt læringsforløb.
Her kan man fokusere på nogle af de etiske problemstillinger, som digitale platformer åbner op for. Hvad bør man og hvad bør man ikke skrive? Hvilke oplysninger giver man køb på? Hvad med privatlivet? 



Udfordringer

Nogle af udfordringerne med at skabe betingelser for digital dannelse i EUD-undervisning kan være deltagerforudsætningerne. Der kan være forskellige målgrupper, som reagerer forskelligt på undervisningsforløbene. Nogle elever kan eksempelvis forholdsvis hurtigt hoppe over på Bildungsniveauet, mens andre skal instrueres og stilladseres mere på literacyniveauet. 

En læringsteoretisk problemstilling

EN LÆRINGTEORETISK PROBLEMSTILLING



Jeg kunne godt tænke mig at undersøge en læringsteoretisk problemstilling, som er mest rettet mod elevernes motivation/deltagelse samt prikke lidt til deres egen forforståelse. 

Jeg underviser i Engelsk B, som kan virke fremmedgørende for nogle elever, da deltagerforudsætningerne for deres faglige niveau varierer fra begynder til næsten flydende.

Jeg kunne godt tænke mig, ved hjælp af digitale teknologier, at arbejde videre med især elevernes motivation - på tværs af niveauer.
Jeg vil med andre ord, forsøge at differentiere, for på den måde at få motiveret flest mulig til at deltage i undervisningen.

Ifølge forskningsrapporten Læring der rykker, som kan læses her, er der fire faktorer, der fremmer motivation og læring.


  • Mestring, læring og progression, som handler om den individuelle elevs oplevelse af mestring og progression, herunder elevens mulighed for at arbejde med personlige læringsmål.
  • Relevans, anvendelse og formål, som handler om, hvorvidt eleverne oplever, at det, de lærer på uddannelsen, er relevant for dem (fagligt eller personligt).
  • Socialt klima, relationer og tilhør, som handler om elevernes samarbejde, trivsel og sociale liv på uddannelsen.
  • Indflydelse, autonomi og deltagelsesmuligheder, som handler om, hvordan uddannelserne arbejder med at inddrage eleven som medskaber i forhold til egen uddannelse.

Med afsæt i disse fire faktorer, kunne jeg godt tænke mig at finde ud af, hvordan digitale teknologier kan understøtte dette.

Jeg kunne især tænke mig at fokusere på elevernes mundtlighed, sådan så jeg får aktiveret alle til at deltage selv om de ikke er på det samme faglige niveau.

REPETITION


Blog: Modul om Digitale Teknologier i Erhvervsuddannelserne.

Hej og velkommen til Digitale Teknologier i Erhvervsuddannelserne.

Her vil jeg bl.a. belyse nogle af de muligheder, som inddragelse af IT i undervisningen kan åbne op for.

Det kunne f.eks. være:

  • kobling mellem digitale værktøjer og specifikke læringsmål i et sprogfag.
  • fokus på elevernes forforståelse og kompetencer i forbindelse med digitale teknologier, som de allerede kender og bruger.
  • arbejde med etiske problemstillinger, som kan opstå i kølvandet på digitaliseringen i samfundet.

2. vejledningsgang

praktisk it-baserede  produkt Mit praktiske produkt består af en interaktiv video, som understøttes af vores LMS (Moodle). Det er en ...